Onlangs heeft er een mooi artikel in de Tubantia gestaan over het ontstaan van onze zaak. Hieronder staat het volledige artikel van de Tubantia.
ENSCHEDE – Dat hij als kind in Aalten een elektrische trein had en een op afstand bestuurbaar autootje heeft er niets mee te maken. Nooit had Erik Brinkhuis het plan om een speelgoedwinkel te beginnen voor volwassenen. Niet toen hij in Enschede ging studeren aan de HTS, ook niet toen hij bij Meilink in Borculo ging werken, een bedrijf in verpakken en transporteren van elektronische producten.
Nee, dat hij inmiddels tien jaar eigenaar is van een van de weinige zaken in Nederland waar drones, elektronisch aangedreven skateboards en op afstand bestuurbare auto’s, raceauto’s, vrachtauto’s, boten, zeilschepen en vliegtuigen worden verkocht; waar ze zo’n 15.000 onderdelen op voorraad hebben is uiteindelijk allemaal terug te voeren op een buurman. Op de Helmerhoek, waar hij nog steeds woont had hij er eentje met een op afstand bestuurbare elektrische auto. Als hij daarmee op straat was trok dat bekijks. Met een stuk of vijf buurtbewoners besluiten ze allemaal zo’n speeltje aan te schaffen en zo houdt een leuke hobby een stel mannen van de straat. Of eigenlijk juist óp de straat want met dat soort autootjes spelen, doe je niet binnen.
W.O.G. Wegens Omstandigheden Geopend. Een serie verhalen over bijzondere Enschedese winkels met bijzondere Enschedeërs. Vandaag: RC Racing Twente, aan de Josinkstraat 84
Club
Daar begint het allemaal mee, 13 jaar geleden. De bal gaat rollen. Er blijkt een club te bestaan, in Euregioverband zelfs. Er worden sleutelavonden georganiseerd. Want ook aan dit soort autootjes dient gesleuteld te worden, er gaat nog weleens wat kapot. Erik wordt al snel vice-voorzitter. En dan begint zich een nieuwe fase af te tekenen in het ontstaan van de winkel. Want het kopen van onderdelen blijkt niet zo gemakkelijk. Je kunt ze wel bestellen bij de winkel waar de auto’s zijn gekocht, maar dat duurt nogal lang. Brinkhuis belt met de importeur. Rechtstreeks bestellen? Dat begint met een bestelling van 40.000 euro, wordt aan de andere kant van de lijn geroepen. Daar hebben ze duidelijk geen trek in kleine clubs. Brinkhuis zegt gewoon dat hij dat in orde vindt, waardoor ze hem als een serieuze partij zien. Hij legt contact met drie andere importeurs en toont zich ook daar een flinke afnemer. Zelf kan hij nu voor elke merk onderdelen leveren.
Autobekleding
Hoewel het mijn werk is, is het altijd mijn hobby gebleven
Zo ontstaat langzaam zijn bedrijf. Hij levert steeds meer dagen in bij zijn werkgever. Hij zit in de buitendienst zodat hij zich tijdens zijn reistijd mooi kon bezinnen op zijn hobby die in een noodtempo uit de hand aan het lopen is. De vergaderingen van de sleutelclub hebben altijd plaats in het autobekleding bedrijf van de voorzitter. Als die te kennen geeft dat hij achter dat pand nieuw gaat bouwen, huurt Brinkhuis het oude pand om er zijn winkel in te beginnen.
We zijn tien jaar verder. De winkel is een succes. De klanten komen tot ver buiten de regio. Het bedrijf heeft een eigen technische dienst, een extra persoonslid die ook Erik heet en een imposante hoeveelheid onderdelen. Maar de kracht? Liefde voor het product, zegt Erik Brinkhuis. „Hoewel het mijn werk is, is het altijd mijn hobby gebleven.”